

NATIONAL CONFERENCE



	Monday	Tuesday	Wednesday	Thursday	Friday	
7:00 AM		Breakfast 7:00 – 7:45 am	Breakfast 7:00 – 7:45 am			
8:00 AM 9:00 AM		General Session 8:00 – 9:30 am			Fusarium 8:00 – 10:00 am	
10:00 AM	Leadership Meeting	Refreshment Break	Refreshment Break General Session	8:00 – 10:00 am Refreshment Break	Refreshment Break	
11:00 AM	8:00 am – noon	General Session	10:00 – 11:00 am Fungal	Fungal Basics & E	Fusarium 🦵 🗧	
12:00 PM			Lunch 11:00 am – 12:30 pm	12:15 pm PC ::00	10:15 am – noon	
1:00 PM	Committee Meetings	Lunch Noon – 1:30 pm	General Session 12:30 – 2:00 pm	Micro Nation	Blue 03	
2:00 PM	Session A 1:00 – 2:30 pm Refreshment Break	General Session 1:30 – 3:30 pm Poster Session		Refreshment Break	Lepidoptera 1:15 – 3:00 pm Refreshment Break Eriophyid	Insects 1:00 – 3:00 pm
3:00 PM	Committee Meetings Session B		General Session 2:30 – 4:45 pm	Refreshment Break Eriophyid	Refreshment Break Phytophythium	
4:00 PM	2:45 – 4:15 pm	with Exhibitors 3:30 – 5:30 pm (refreshments provided)	2.65 11.15 p.111	Mites 3:15 – 5:00 pm	Comparison 3:15 – 5:15 pm	
5:00 PM		(refresiments provided)	16 15 1			
6:00 PM	Regional	Banquet 5:30 – 7:30 pm	Informal Poster and Exhibitor			
7:00 PM	Meetings 6:00 – 8:00 pm					
8:00 PM			Island Excursion			

Program updated 7-17-24



Monday September 9th

Committee Meetings

Session A: 1:00 – 2:30 pm		
Room	Committee	
	Proficiency	
	Protocols and Validation	
Accreditation		
Session B: 2:45		
Session B: 2:45 Room		
	– 4:15 pm	
	– 4:15 pm	
	- 4:15 pm Committee Professional Development	

Regional Meetings

6:30 – 8:30 pm							
Room	Link if available, A/V requirements	Region					
		GPDN					
		NCPDN					
		NEPDN					
	Screen, projector, Wifi needed	SPDN					
		WPDN					
		IT					



Tuesday September 10th

General Sessions

	General Sessions						
#	Time	Duration	Session	Topic: Speaker			
	7:00-7:45	45 min	BREAK	Breakfast, included			
1	8:00-8:10	10 min	Welcome	Dr. Hannah Carter: Welcome to Maine			
2	8:10-8:25	15 min	Inclusion	Dr. Neil McRoberts: Welcome to the 7th National NPDN Meeting			
3	8:25-9:00	35 min	Inclusion	NPDN DEIA Working Group: Cultivating Inclusivity: A DEIA Conversation for the NPDN (Ansuya Jogi, Jenny Glass, Todd Steinlage, Dr. Chelsea Harbach, Dr. Stephanie Shea, Dr. Safira Sutton)			
4	9:00-9:15	15 min	Support	Dr. Amer Fayad: An Overview of NIFA Strategic Goals and Funding Opportunities			
5	9:15-9:30	15 min	Support	Piera Siegert: Strengthening the Relationship between the NPDN and the National Plant Board			
	9:30-10:00	30 min	BREAK	Poster and exhibitor space open with refreshments			
6	10:00-10:15	15 min	Support	Joe LaForest: IPM Center Resources that Fit NPDN			
7	10:15-10:45	30 min	Support	Dr. Vessela Mavrodieva: APHIS PPDCP and NPDN: Partners in Regulatory Plant Diagnostics			
8	10:45-12:00	75 min	Diagnostic Tools	Panel: Adapting data tools to serve NPDN diagnosticians and stakeholders (Mike Hill NPDN, Angel Saavedra USFS, and Dr. Robin Choudhury UTRGV)			
	12:00-1:30	90 min	BREAK	Lunch, included: Meeting buddies event and poster and exhibitor space open			
9	1:30-3:00	90 min	Diagnostic Tools	Panel: Evolving Technology: From Legacy to Cutting-Edge (Cassandra Bates, Dr. Cheryl Blomquist, Dr. Tom Creswell, Jenny Glass, Laura Miles and Dr. Stefanie Rhodes)			
10	3:00-3:30	30 min	Diagnostic Tools	NPDN and DAVN: Focus on the future			
	3:30-5:30	2 hrs	Poster Session	Poster and exhibitor space open, 5-minute Lightning Round talks (refreshments provided)			
	5:30-7:30	2 hrs	Banquet	Awards and recognitions (dinner included)			

Program updated 7-17-24



Wednesday September 11th

General Sessions

#	Time	Duration	Session	Topic: Speaker
	7:00-7:45	45 min	BREAK	Breakfast, included
11	8:00 - 8:45 am	45 min	Impact	Dr. Alicyn Smart and Dr. Jan Byrne: Success stories, stakeholders, and 20 years of NPDN impacts
12	8:45 - 9:30 am	45 min	Impact	Michelle Vázquez Jacobus: Let's Talk Roots: Communicating about plants with their people
	9:30 - 10:00 am	30 min	BREAK	Networking, posters, and exhibitor booths (refreshments provided)
13	10:00 - 11:00 am	60 min	Impact	Dr. Tania Brenes-Arguedas and Dr. Carrie Harmon: Adding value to NPDN diagnostics and data: NPDN upload guidelines, pest codes, and data sharing (NPB and APHIS)
	11:00 am - 12:30 pm	90 min	BREAK	Lunch, included: Rotten Tuber awards, then networking at posters and exhibitor booths
14	12:30 - 1:00 pm	30 min	Focus on the future	Dr. Peter DiGennaro: Plant Parasitic Nematode Identification with Machine Learning
15	1:00 - 2:00 pm	60 min	Focus on the future	Panel: Feeding the Professional Pipeline: Building Future Diagnosticians in a Changing World (Dr. Carrie Harmon, Dr. Sladana Bec, Dr. Nick Goltz, Dr. Chelsea Harbach, and Dr. Peng Tian)
	2:00 - 2:30 pm	30 min	BREAK	Fill out map (refreshments provided)
16	2:30 - 4:00 pm	90 min	Focus on the future	New pests and old problems: detection and diagnosis of Vascular Streak Disease (Dr. John Bonkowski and Dr. Fulya Baysal-Gurel) and Bacterial Wilt (Elizabeth Dorman and Aimee Hyten)
17	4:00 - 4:30 pm	30 min	Focus on the future	Dr. Tania Brenes-Arguedas and Dr. Stephanie Shea: NPDN Annual Lab Capacity and Impact Evaluation History and Results
18	4:30 - 4:45 pm	15 min	Closing	Dr. Neil McRoberts and Dr. Alicyn Smart: Passing the gavel and closing comments



Thursday September 12th

Workshops & Tour

	i e			
#	Time	Duration	Topic	Organizer(s)
	7:00 – 7:45 am	45 min	Breakfast (provided for tour and workshop 1 participants)	
1	8:00 – 10:00 am	2 hrs	Bacterial Basics	Dr. John Bonkowski, Purdue University Dr. Nick Goltz, University of Connecticut Dr. Alicyn Smart, University of Maine
	10:00 – 10:15 am	15 min	Break (refreshments provided)	
2	10:15 am – 12:15 pm	2 hrs	Fungal Basics	Dr. Megan Romberg, MRP-APHIS
	12:15 – 1:15 pm	1 hr	Lunch (on your own)	
3	1:15 – 3:00 pm	1 hr 45 min	Micro Lepidoptera Specimen Preparation Techniques and Identification	Dr. Jason J. Dombroskie, Cornell University
	3:00 – 3:15 pm	15 min	Break (refreshments provided)	
4	3:15 – 5:00 pm	1 hr 45 min	Sampling and Identifying Eriophyid Mites	Dr. Matt Bertone, North Carolina State University

Acadia National Park Tour

Dr. Aaron
Bergdahl,
Department
of Agriculture,
Conservation
& Forestry

7:30 am – 5:30 pm

(Boxed lunch provided)



Friday September 13th

Workshops & Tour

#	Time	Duration	Торіс	Organizer(s)
	7:00 – 7:45 am	45 min	Breakfast (provided for tour ar	nd workshop 5 participants)
5	8:00 – 10:00 am	2 hrs	Fusarium for Busy People	Dr. David Geiser, Penn State University
	10:00 – 10:15 am	15 min	Break (refreshments provided)
5 (cont.)	10:15 am – 12:00 pm	1 hr 45 min	Fusarium for Busy People (cont.)	Dr. David Geiser, Penn State University
	12:00 – 1:00 pm	1 hr	Lunch (on your own)	
6	1:00 – 3:00 pm	2 hrs	Emerging Insect Pests from Each Region	Gary Fish, Maine Department of Agriculture, Conservation and Forestry and a representative from USDA - APHIS Pest Survey Specialist
	3:00 – 3:15 pm	15 min	Break (refreshments provided)	
7	3:15 – 5:15 pm	2 hrs	Comparison of Phytopythium with Phytophthora and Pythium	Dr. Alejandro Rojas and Austin Mccoy, Michigan State University

Wild Blueberry Tour

Lily Calderwood, University of Maine

8:30 am – 4:00 pm

(Boxed lunch provided)